Folosite ca atare sau incluse in compozitia altor cosmetice, apele florale sau hidrolatele sunt o adevarata binecuvantare pentru piele. Descopera ce apa florala naturala este potrivita pentru tipul tau de ten: de trandafir, menta, roinita, rozmarin, flori de portocale (neroli) sau de lavanda.
Ape Florale. Beneficiile apelor florale pentru piele
Cum se obtine apa florala / hidrolatul
Chiar daca apa florala si hidrolatul se folosesc ca sinonime, in realitate acestea se obtin din diferite parti ale plantelor: apa florala se obtine din flori, iar hidrolatul si din distilarea altor parti ale unei plante: frunze, fructe, etc
In cadrul procesului de distilare, vaporii de apa se condenseaza si se separa in mod natural de uleiul esential. Acestia preiau molecule aromatice rezultate in timpul distilarii.
Cum se foloseste apa florala
Prin distilare se obtin 2 produse: ulei esential si apa florala. Uleiul esential este mai concentrat si nu se poate folosi direct pe piele. Apa florala contine mai putine elemente active decat uleiul esential si din acest motiv este un produs delicat cu pielea.
Exista numeroase produse cosmetice care fac minuni pentru pielea si parul nostru, iar printre aceste produse se numara si apele florale. Folosite inca din antichitate, apele florale au numeroase intrebuintari: se pot folosi ca atare pe piele si par sau ca ingredient in diverse produse de ingrijire: creme pentru ten, lotiuni tonice, demachiante, masti faciale, etc. Apa florala se poate folosi in aproape orice produs cosmetic, dar si in diverse preparate culinare, in mod special produse de patiserie, asa cum se intampla in bucataria orientala cu apa florala de portocale si apa florala de trandafir.
Apa florala se poate folosi ca lotiune tonica. Se aplica cu ajutorul unei dischete dupa ce s-a demachiat tenul. Se poate si pulveriza direct pe ten si corp pentru a revigora pielea si pentru a calma pielea dupa expunerea la piele. Se poate folosi si pentru a hidrata si parfuma parul.
Cine poate folosi apa florala
Apa florala se poate folosi de orice persoana indiferent de tipul de ten: uscat, gras, acneic, mixt sau sensibil. Fiind un produs delicat cu pielea si cu un parfum discret, apa florala poate fi folosita si de femeile insarcinata sau care alapteaza, dar este optima si pentru pielea sensibila a copiilor si bebelusilor. Nu se recomanda in caz de alergii la plantele din care s-a obtinut apa florala.
Tipuri de apa florala – Cele mai utilizate ape florale
Apa florala de trandafir este probabil cea mai folosita apa florala. Se poate folosi pentru hidratarea tuturor tipurilor de ten. Apa de trandafiri restabileste ph-ul natural al pielii, rezolva problema porilor dilatati, are propretati anti-imbatranire si astringente, confera pielii un aspect catifelat si fresh.
Apa florala de roinita calmeaza pielea delicata a copiilor si adultilor. Este potrivita pentru toate tipurile de ten, indeosebi pentru tenul sensibil, matur, lipsit de tonus.
Apa florala de lavanda este recunoscuta pentru proprietatile sale multiple: atenueaza roseata, arsurile solare, iritatiile, are proprietati antiseptice. Se poate folosi pentru toate tipurile de ten fiind indicata mai ales pentru tenul mixt, gras, acenic.
Apa florala de rozmarin se poate folosi pentru piele dar si pentru par. Se poate aplica ca atare pe scalp pentru a preveni caderea parului si pentru a stimula cresterea acestuia, pentru intarirea radacinii si pentru reglarea secretiei de sebum.
Apa florala de portocal (apa de neroli) calmeaza si catifeleaza fiind ideala atat pentru tenurile sensibile, cat si pentru cele normale. Se foloseste si pentru a aroma produsele de patiserie si dulciurile.