Trei tipuri de ulei esențial de lavandă

Vizualizari: 557, iun 2, 2021

trei tipuri de ulei esential de lavanda

Despre lavandă se prea poate să cunoști deja câteva informații, căci o regăsim deseori în săculeții care ne parfumează dressingul sau o folosim ca atare, pentru a ne înfrumuseța încăperile. Cât de bine cunoști însă virtuțile acestei plante?

Povestea lavandei începe cu mii de ani în urmă, când a devenit extrem de populară, deoarece din ea se producea ulei esențial de lavandă. Despre „aurul mov” al aromaterapiei s-au scris multe istorisiri, deoarece are proprietăți importante, atât pentru frumusețe, cât și pentru starea de bine.

La începutul Creștinătății, uleiul esențial de lavandă era considerat a fi sfânt pentru proprietățile sale tămăduitoare. Romanii însă se ghidau după etimologia cuvântului lavandă, ce provine din latinescul „lavare”, tradus prin „a spăla”. Astfel, aceștia au folosit uleiul esențial pentru îngrijirea personală: doar familiile regale și mai marii preoți se bucurau de băile relaxante cu ulei esențial de lavandă.

În Evul Mediu, Regina Elisabeta își îmbunătățea deseori starea de spirit cu parfumuri pe bază de ulei de lavandă și tot ea a fost cea care a propus cultivarea plantei în cantități cât mai mari în Marea Britanie. În schimb, în Asia, utilizarea frecventă a acestui ulei a dus la concluzia că acesta tratează insomniile și psihozele.

Uleiul esențial de lavandă: cel mai utilizat în aromaterapie

Lavanda este o plantă din categoria Lamiaceaelor ce se folosește de peste 2500 de ani. Datorită mirosului puternic și proaspăt, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe o utilizau pentru prepararea parfumurilor și a produselor cosmetice.

Florile de lavandă s-au dovedit a fi extrem de benefice și în scopuri terapeutice. Acestea au proprietăți antiseptice, curative, antidepresive, calmante și echilibrante. Din acest motiv, uleiul esențial de lavandă a fost printre primele produse folosite în aromaterapie.

Uleiul de lavandă este un ulei esențial derivat din floarea de lavandă. Deși acum este cultivată la nivel global, lavanda își are originile în Marea Mediterană, Peninsula Arabică și Rusia. De obicei, uleiul este extras printr-un proces de distilare cu abur, în care florile reacționează la căldură și astfel uleiul se separă de apă.

Uleiul esențial de lavandă poate fi considerat un ulei multifuncțional. Acesta păstrează proprietățile florilor din care este extras și are efecte antiinflamatorii, antifungice, antidepresive, antiseptice, antibacteriene și antimicrobiene, precum și efecte antispastice, analgezice, detoxifiante, hipotensive și sedative.

Trei tipuri de ulei esențial de lavandă

Trei tipuri de ulei esențial de lavandă

Planta pe care azi o cunoaștem drept lavandă provine dintr-o familie alcătuite din aproximativ 50 de specii diferite. Puține dintre acestea sunt însă recunoscute pentru uleiul esențial pe care îl produc. Pe site-ul nostru, poți opta pentru Lavandă Fină, Lavandă franceză și Lavandin.

Ulei esențial Lavandă Fină

Dacă îți dorești un ulei esențial de cea mai bună calitate, cu siguranță acesta ți se potrivește. Lavandă Fină este una dintre speciile lavandei și este considerată a fi lavandă veritabilă, despre care îți spuneam mai sus că a fost cultivată la îndemnul Reginei Elisabeta. Din acest motiv, acest tip de lavandă mai este numit și „lavandă englezească”.

În termeni botanici, această plantă se numește „lavandula angustifolia” și crește la o altitudine mai mare. Spre deosebire de celelalte două tipuri, aceasta are un sezon de creștere mult mai scurt.

Uleiul esențial de Lavandă Fină are un parfum rafinat și complex, ce păstrează aroma tradițională erbaceo-florală. Datorită concentrației sale puternice, dar și cantității reduse, acesta se folosește cel mai des în industria cosmetică sau a parfumurilor de calitate superioară.

Lavandă Fină produce un ulei ce este apreciat pentru capacitatea sa de a te relaxa și de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, este extrem de util și pentru eliminarea imperfecțiunilor pielii, cum ar fi liniile fine și petele întunecate, sau pentru a calma pielea după expunerea excesivă la soare.

Ulei de Lavanda Fina
Ulei de Lavanda
Ulei esențial din lavanda franceză

Denumită și Lavandula dentata, lavanda franceză înflorește vara timpuriu și rezistă până toamna. Florile au culoarea violet deschis și nu sunt la fel de parfumate ca cele ale lavandei englezești. Specialiștii sunt de părere că frunzele proaspete au o aromă puternică, asemănătoare rozmarinului.

Uleiul esențial din lavanda franceză are o notă florală ușor mai dulce și este mai ușor de asimilat și de suportat. Acesta ajută la crearea unei atmosfere liniștitoare și relaxante și are proprietăți echilibrante și purificatoare.

Uleiul esențial din lavandă franceză se comportă extrem de bine și în combinație cu alte tipuri de ulei esențial precum: bergamot, mușețel, lemongrass, salvie, iasomie, lămâie, mandarină roșie, portocală, palmarosa, cimbru, rozmarin și ylang ylang.

Uleiul esențial din lavandin

Lavandinul poate fi considerat un „frate” mai îndepărtat al lavandei, căci se aseamănă din punct de vedere al aspectului. Acesta este un hibrid, însă este mult mai des întâlnit și utilizat, căci produce o cantitate mare de ulei volatil.

Datorită productivității sale, uleiul din lavandin se realizează mai ușor și are un preț mult mai accesibil. Totodată, are un miros mult mai subtil și confortabil față de lavanda clasică, fapt pentru care îl regăsim deseori în produsele de curățenie ecologice, deodorante, odorizante de cameră sau de mașină.

Uleiul esențial din lavandin are efecte analgezice și gastroprotective, pe care le poți obține în urma inhalării. În vreme ce celelalte două tipuri de ulei esențial de mai sus au și rolul de a ameliora insomniile, acesta nu are efecte sedative.

Ulei de Lavandin

Beneficiile uleiului esențial de lavandă

Indiferent de tipul de ulei esențial de lavandă pe care îl alegi, te vei putea bucura de beneficii. Lavanda și uleiul extras din aceasta au proprietăți antispastice, antiseptice, hipotensive, antiinflamatoare și relaxante. În urma studiilor realizate, se pare că uleiul de lavandă are următoarele efecte la nivel holistic:

  1. Ajută la gestionarea anxietății și a stresului;

  2. Favorizează somnul liniștitor și contribuie la combaterea insomniei;

  3. Calmează inflamațiile de la nivelul pielii și ajută la tratarea la mușcăturilor de insecte;

  4. Combate infecțiile fungice;

  5. Previne căderea părului;

  6. Ameliorează tensiunea arterială și durerile de cap;

Uleiul esențial de lavandă are un efect benefic și pentru regăsirea stării de bine. Cu atât mai mult în prezent, când suntem mereu pe repede înainte, când ne confruntăm cu stres, anxietate sau suprasolicitare. Acest ulei ne ajută să ne regăsim echilibrul și armonia. Pentru a beneficia de acestea, poți introduce uleiul esențial de lavandă în difuzor și în rutina de îngrijire, însă nu uita să-l combini cu un ulei purtător.

Datorită proprietăților și beneficiilor menționate, uleiul esențial de lavandă se află pe primul loc pe lista uleiurilor esențiale. Acesta este utilizat frecvent pentru a face exfolianți corporali și faciali, lumânări, seruri de păr, uleiuri de masaj, tratamente corporale, produse de igienă și de curățenie.

Cu drag, Daniela

intra in grup saimara

Scrie un comentariu

Categorii

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: