În fiecare zi experimentăm emoții și stări de spirit diferite, în funcție de acțiunile pe care le facem, oamenii pe care îi întâlnim și gândurile care nu ne dau pace. Acest roller coaster emoțional se resimte și în calitatea activităților pe care le desfășurăm, mai ales când vine vorba de stări precum frustrarea, stresul, anxietatea, plictiseala.

Deși tentația este de a ne îmbunătăți dispoziția cu ceva dulce sau cu o ceașcă generoasă de cafea, s-ar putea ca acestea să nu funcționeze de fiecare dată. Cum ar fi dacă ți-am spune că există ceva care are „superputerea” de a preveni aceste stări?

Este vorba despre uleiurile esențiale, care au rolul de a activa simțurile și a declanșa emoții pozitive. În acest articol, vom povesti pe larg despre uleiuri esențiale care îți îmbunătățesc starea de spirit. Ești curios să afli despre ce este vorba?

Cum influențează uleiurile esențiale starea de spirit

În cazul în care te întrebi cum poate un ulei esențial să-ți ofere bună dispoziție, în cele ce urmează deslușim acest mister.

Mirosul este unul dintre cele mai cele mai puternice simțuri ale noastre și este extrem de dezvoltat. Ca adulți, avem capacitatea de a distinge peste 10.000 de mirosuri diferite și fiecare dintre acestea ne poate declanșa o emoție, o amintire, pofta de a experimenta un preparat culinar, o vacanță, un sport ș.a.

Acest lucru este posibil deoarece mirosul este legat de sistemul limbic, responsabil de procesarea emoțiilor. Acest sistem include mai multe părți ale creierului, printre care:

Uleiurile esențiale care îmbunătățesc starea de spirit• Hipotalamusul, parte a encefalului, ce reglează hormonii;

• Hipocampul, care ajută la reglarea memoriei, concentrării și atenției pe termen lung;

• Cortexul cingular, care resimte hiperactivitatea crescută și declanșează tulburările de dispoziție precum anxietatea sau depresia;

• Amigdala cerebrală, ce funcționează în strânsă legătură cu cortexul și provoacă frica, teama și reacțiile de apărare.

Odată inhalate moleculele din aer, parte a uleiurilor esențiale, creierul nostru le detectează și le identifică. Această interpretare generează emoții pozitive. În timp ce unele uleiuri ne oferă energie, altele ne eliberează de stres și ne îmbunătățesc starea de spirit. Dacă te simți deseori copleșit de programul încărcat, creează-ți un mediu relaxant atât la birou, cât și acasă cu ajutorul uleiurilor esențiale.

Șase tipuri de ulei uleiuri esențiale pentru buna dispoziție

Dacă ți-am stârnit interesul și ai vrea să-ți îmbunătățești dispoziția, trebuie să știi că nu toate uleiurile esențiale au această proprietate. Ca să-ți fie mai ușor și să faci alegeri corecte, îți prezentăm șase tipuri de uleiuri esențiale pentru ameliorarea stărilor de spirit negative:

• Uleiurile din citrice

Fie că ne gândim la o limonadă rece în zilele toride de vară, fie la portocalele asociate cu Crăciunul, nu mai este un secret pentru nimeni parfumul aromat și răcoritor al citricelor. Pe lângă faptul că au o aromă plăcută, acestea ne ajută la reducerea stresului și a tensiunii și favorizează creșterea energiei și sentimentele de bucurie.

Totodată, acestea sunt antiseptice și purificatoare, motiv pentru sunt extrem de potrivite pentru a împrospăta aerul din încăperi. Cele mai populare din această categorie sunt uleiurile esențiale de lămâie, portocală, mandarine roșii sau grapefruit. Acestea sunt uleiuri esențiale pure și sunt obținute din coaja fructului, de regulă prin presare la rece.

Uleiul esential de lavanda

Utilizat încă de pe vremea egiptenilor și a romanilor, uleiul esențial de lavandă este cel mai potrivit ulei pentru relaxare. Datorită mirosului puternic, plăcut, acesta te poate calma sau stimula, în funcție de starea pe care o ai în momentul utilizării.

Dacă te confrunți cu insomnii, adormi greu sau te trezești des în timpul nopții, trebuie să știi că uleiul esențial de lavandă îmbunătățește calitatea somnului. Acest lucru este posibil deoarece se reduce anxietatea și se instalează relaxarea. Într-un articol anterior am detaliat toate beneficiile acestuia.

Rozmarinul este o plantă extrem de aromată, iar uleiul esențial din această materie vegetală are un miros pregnant. Chiar dacă nu poate fi ușor de suportat de toată lumea, acesta facilitează gândirea limpede și intuitivă. În plus, combate pierderile de memorie, dificultățile de învățare, dezorientarea, indecizia, încordarea și epuizarea emoțională.

Uleiul esential din rozmarin
uleiul esential de bergamota

Chiar dacă planta în sine se încadrează la categoria citricelor, ne-am gândit să îți prezentăm acest ulei individual. Bergamota este cea mai delicată dintre citrice și are un aer optimist și relaxant.

Uleiul esențial din bergamot, spre deosebire de uleiurile din citricele clasice, are proprietăți calmante și contribuie la înlăturarea stărilor de anxietate, depresie sau insomnie. Acesta oferă bună dispoziție și are efecte benefice în gestionarea stresului și hipertensiunii.

De-a lungul istoriei, oamenii au utilizat tămâia atât pentru meditație, cât și pentru rugăciune, tocmai pentru că oferă sentimente de liniște și pace.

Uleiul esențial din tămâie are proprietăți ce favorizează relaxarea și bunăstarea generală. Parfumul lemnos al acestuia creează un echilibru între corp și minte și „produce” o detoxifiere emoțională.

uleiul esential de tamaie
Uleiul esential de  ylang-ylang

Planta Ylang ylang are un parfum puternic dulce și exotic, similar cu iasomia. Din aceasta se extrage uleiul esențial, renumit pentru a capacitatea sa de a calma sistemul nervos în perioadele de depresie, stres și suprasolicitare.

Utilizat cu moderație, uleiul esențial de Ylang-Ylang stimulează starea de spirit, scade tensiunea arterială și ritmul cardiac alert și ameliorează anxietatea.

Fiecare dintre aceste uleiuri pot fi utilizate atât introduse într-un difuzor sau inhalator personal, cât și adăugate în băi lungi și relaxante. De asemenea, pentru o experiență inedită și cu adevărat relaxantă, uleiurile esențiale mai sus menționate pot fi combinate. De exemplu, uleiul esențial de lămâie face echipă bună cu uleiul esențial de ylang-ylang, în vreme ce uleiul esențial de mandarine roșii se potrivește cu uleiul esențial de bergamot.

Îți reamintim că aplicarea direct pe piele este incorectă și utilizarea unui ulei purtător este strict necesară. Descoperă întreaga noastră gamă de produse și alege ce ți se potrivește!

Daniela

Ulei de Rozmarin ct.cineol, 10ml - Saimara Ulei de Rozmarin ct.cineol, 10ml - Saimara 2
Stoc epuizat
Uleiuri Esentiale

Ulei de Rozmarin ct.cineol, 10ml - Saimara

Fa parte din comunitatea noastra!

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

Produs adaugat in wishlist