Prinși în acest carusel numit viață, deseori ne simțim de-a dreptul copleșiți. Viața modernă are un ritm accelerat de desfășurare și puțini sunt cei care reușesc să țină pasul cu schimbările majore și neprevăzute.

Pentru cei mai mulți dintre noi, viteza cu care se scurge timpul, multitudinea de sarcini profesionale și personale și stresul provocat de factorii pe care nu îi putem controla conduc spre dezechilibru emoțional.

Ai auzit și tu cu siguranță: stresul este boala secolului XXI. Deși avem acces la mult mai multe facilități decât strămoșii noștri, se pare că grijile nu ne oferă un status privilegiat.

Stresul și anxietatea reușesc, de cele mai multe ori, să ne dea lumea peste cap. Te-ai confruntat vreodată cu astfel de probleme? Ne-am propus să abordăm acest subiect tocmai pentru a găsi o soluție, astfel că vom vorbi despre uleiuri esențiale pentru reducerea stresului și anxietății.

Cum te ajută uleiurile esențiale să reduci stresul și anxietatea

Așa cum ți-am spus într-un articol anterior, aromaterapia este folosită de mii de ani tocmai pentru proprietățile sale benefice asupra stărilor noastre fizice și psihice. În ultimul deceniu, aromaterapia a redevenit „la modă” în mod special pentru capacitatea sa de a gestiona stresul și anxietatea.

Cum te ajută uleiurile esențiale să reduci stresul și anxietateaUn studiu organizat în 2017 de către Organizația Internațională a Muncii a concluzionat că peste 40 de milioane de oameni din Uniunea Europeană se confruntă cu stres profesional. România se afla pe locul al doilea în această statisticăUleiurile esențiale acționează asupra sistemului nostru nervos, prin intermediul mirosului. Anumite arome și particule de parfum declanșează reacții emoționale și psihice pozitive. De exemplu, dacă grijile zilnice ne cresc pulsul inimii și pornesc producția de adrenalină, aceste uleiuri esențiale pentru reducerea stresului ne pot calma și readuce liniștea.

Încă de la bun început, trebuie să știi că uleiurile esențiale nu sunt niște licori magice care îți vor elimina complet toate emoțiile negative. În schimb, acestea te vor ajuta să ai o stare de spirit mult mai calmă, caldă și echilibrată.

Utilizarea uleiurilor esențiale încetinește aceste reacții și previne instalarea unor probleme generate de stres și anxietate. Dacă vrei să afli mai mult despre cum acționează uleiurile esențiale asupra noastră, te invităm să parcurgi acest subiect aici.

Cele mai potrivite uleiuri esențiale pentru reducerea stresului și a anxietății

La o primă vedere, ai putea crede că stresul și anxietatea sunt același lucru. Într-adevăr, aceste două tulburări emoționale au caracteristici comune și afectează sistemul nervos. Ele au însă factori declanșatori diferiți. În vreme ce anxietatea induce o teamă irațională, stresul ne induce un sentiment de copleșire. Ambele împiedică o bună desfășurare a activității zilnice.

Uleiul esențial de bergamotâ este cel mai popular când vine vorba de stres și anxietate. Utilizarea acestuia ne ajută să fim mai relaxați în ceea ce privește problemele cotidiene și înlătură furia și frustrarea.

Uleiul esențial din busuioc are un miros asemănător cu cel al plantei din care se extrage și acționează la nivel emoțional și energetic. Acesta crește motivația, oferă claritate minții și bună dispoziție.

Acest ulei esențial are o aromă florală, dulce și are și ușoare note citrice. Parfumul său vesel și înălțător te va ajuta să recâștigi momentele de claritate, încredere, echilibru și energie.

Uleiul esențial din tămâie este recunoscut pentru capacitatea sa de a ne conecta cu noi înșine, de a ne ancora, de a deschide calea spre meditație și rugăciune. Acesta ne calmează, ne liniștește și ne limpezește mintea de gândurile inutile care ne copleșesc.

Despre uleiul esențial de lavandă am scris pe larg aici. Acesta este extrem de util pentru combaterea stresului, a melancoliei, a depresiei, a anxietății și a stresului. Datorită notelor sale florale, fructate și ușor lemnoase, acesta are un efect calmant și echilibrant.

Uleiul esențial de Petitgrain este realizat din frunzele și crenguțele copacului Citrus aurantium. Mirosul său proaspăt, ușor lemnos și ierbos te ajută în perioadele de tristețe și stres și-ți oferă relaxare, revitalizare și un echilibru al emoțiilor.

Uleiul esențial de Ho Wood este obținut din scoarța și lemnul arborelui chinezesc Ho. Acest ulei este recunoscut pentru proprietățile sale relaxante, liniștitoare și echilibrante. Acesta se recomandă pentru momentele în care ai nevoie de pace, de alungarea gândurilor epuizante și a grijilor excesive.

Dintre toate uleiurile esențiale mentolate, acesta este cel mai blând. Uleiul esențial din Spearmint este răcoritor și se utilizează pentru reducerea stărilor de oboseală mentală, stres, lipsă de concentrare. Datorită proprietăților sale, acesta oferă bună dispoziție și optimism, claritate în gândire și concentrare.

S-ar putea să-ți pară cunoscută această plantă, însă ne referim la maghiranul dulce, ce calmează simțurile și ne oferă pace. Uleiul esențial din maghiran are un miros cald, ușor condimentat și lemnos, ce îți poate fi de folos când te confrunți cu insomnie, presiune excesivă, epuizare nervoasă, agitație.

Uleiul esențial din lămâie are un miros proaspăt și efervescent, ce are ca scop energizarea, concentrarea și menținerea unei stări de fericire și eliberare a gândurilor, a minții, a stărilor neplăcute. Acesta se utilizează în perioadele stresante atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Uleiul esențial de geranium sau din flori de mușcată stimulează nervii și ajută la echilibrarea hormonilor. Mirosul său dulce și fructat influențează eliberarea amintirilor negative, deschide mintea, instaurează pacea, bunăstarea și speranța.

Frunzele și florile acestui arbore au o aromă ce poate fi asociată cu cea a lemongrass-ului și are un potențial mare de calmare și de revenire după perioade solicitante. Litsea cubeba îți oferă o stare de bine și vitalitate.

Oamenii de știință au descoperit că uleiurile esențiale ne modifică starea de spirit. În cazul acesta, recomandăm uleiul esențial din eucalipt, mentă, lavandă, rozmarin sau cele pe bază de citrice.

Pentru o inhalare corespunzătoare, poți folosi difuzoare cu ultrasunete sau nebulizatoare.

Terapia cu uleiuri esențiale, cunoscută și utilizată de câteva secole, îți poate fi de real ajutor dacă alegi produsele potrivite. Pe site-ul nostru, găsești o gamă variată de produse cu proprietăți benefice.

Daniela

Fa parte din comunitatea noastra!

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

Produs adaugat in wishlist