Cu siguranță ai mai auzit de aromaterapie, însă te-ai întrebat vreodată în ce constă aceasta? Aromaterapia presupune utilizarea uleiurilor esențiale și a altor substanțe aromatice naturale pentru bunăstarea fizică, psihologică și spirituală.

Oamenii au fost dintotdeauna plini de imaginație și creativitate, iar natura este generoasă în plante aromate și parfumate. Esența acestora a fost – și este și astăzi – captată în uleiuri speciale, concentrate, care se extrag din flori, plante medicinale, scoarță sau rădăcini de arbori, semințe și chiar fructe.

Cu toate că uleiurile esențiale există de mii de ani, aromaterapia este din ce în ce mai populară în ultima vreme, în concordanță cu caracteristica bio care se observă în tendințele moderne de îngrijire.

În acest articol, îți vom povesti mai multe despre acest subiect, pornind de istoria acestui tip de terapie, beneficiile pe care ți le aduce și moduri în care poți utiliza uleiurile esențiale.

Ce este aromaterapia

Istoria aromaterapiei este una vastă și surprinzătoare. Termenul în sine se folosește de aproape 100 de ani, însă procedura datează de aproximativ 5000 – 6000 de ani în urmă și a fost inițiată în Egiptul Antic.

Pe vremea aceea, cele mai des utilizate erau uleiurile din petale de trandafir. Acestea se foloseau doar pentru a parfuma casele familiilor regale.

Mai apoi, egiptenii au descoperit că acestea au proprietăți surprinzătoare și pentru îngrijirea pielii. Pentru a înfrumuseța corpul și a hrăni mintea și spiritul, aceștia combinau uleiurile din plante cu smirnă, tămâie sau mir. Vreme de zeci sau chiar sute de ani, această preocupare era considerată o formă de artă și combinațiile de uleiuri erau foarte scumpe.

Următoarea etapă a dezvoltării a aromaterapiei a început odată cu răspândirea uleiurilor esențiale în Grecia Antică. Fiind un adept al tratării holistice a pacienților, Hipocrate a inclus masajul cu uleiuri esențiale în multe dintre terapiile sale. Această abordare a fost adaptată și de romani, care promovau sănătatea prin igiena corporală, așa că băile cu uleiuri esențiale erau foarte populare.

Aromaterapia nu s-a bucurat însă de o expansiune constantă. După depășirea momentului de fascinație față de descoperirea uleiurilor esențiale, au urmat și perioade în care a fost aproape uitată.

Termenul „aromaterapie”, așa cum este cunoscut astăzi, a fost inventat pentru prima dată în 1937 de chimistul și parfumierul francez Rene Maurice Gattefosse. Aromaterapia modernă a luat amploare la începutul anilor '80, când a crescut interesul pentru uleiurile esențiale. Acestea au fost folosite atât pentru înlocuirea unor substanțe chimice din casă, cât și pentru remediile de vindecare a unor probleme minore.

Cum pot fi utilizate uleiurile esențiale

În cazul în care ești curios și ai vrea să încerci uleiurile esențiale, trebuie să știi încă de la început că acestea nu trebuie utilizare intern sau aplicate pe piele în formă pură. Înainte de a utiliza un astfel de produs, trebuie să te informezi și să ai în vedere siguranța. Chiar dacă există reclame sau „specialiști” care consideră că acestea au proprietăți vindecătoare, este important să apelezi la ajutorul medicilor specialiști dacă ai probleme de sănătate.

Din punct de vedere holistic, aromaterapia acționează la nivel psihic și emoțional. În acest sens, uleiurile esențiale pot fi utilizate în trei moduri:

Inhalare

După cum îți spuneam și mai sus, difuzarea uleiului esențial este una dintre cele mai vechi practici. Acesta poate fi adăugat într-un difuzor special sau pe bază de aburi, dar poate fi folosit în stare naturală pentru a parfuma încăperile sau chiar mașina.

aromaterapia si benificile sale

Din punctul nostru de vedere, difuzarea cu ajutorul difuzoarelor cu ultrasunete - aparat pentru aromaterapie, care evaporă uleiul esențial fără a folosi căldura, pe bază de apă – este ideală. Aceasta nu afectează proprietățile terapeutice ale uleiului și este perfectă pentru spații mici și medii.

O altă alternativă este difuzarea cu ajutorul nebulizatoarelor. Acestea funcționează doar cu ulei esențial, pe care îl descompun în particule foarte mici, care se absorb mult mai rapid.

Totodată, uleiurile esențiale pot fi introduse și în inhalatoare personale, cum sunt de exemplu creioanele nazale.

O altă metodă de utilizare constă în inhalarea cu ajutorul aburilor. De această dată, uleiul esențial se adaugă într-un vas cu apă, iar fața va fi poziționată deasupra vasului.

Aplicare pe piele

Dacă ne referim la masajul pielii sau utilizarea uleiului pentru menținerea frumuseții pielii, îți reamintim că este greșit să-l utilizezi în stare pură. Îți sugerăm să folosești aceste esențe doar în combinație cu un ulei purtător, de regulă un ulei vegetal, presat la rece. Pe site-ul nostru vezi găsi atât uleiuri esențiale, cât și uleiuri purtătoare.

Combinația de ulei esențial cu ulei purtător poate fi folosită și în timpul dușului, unde poți aplica câteva picături pe un burete. De asemenea, dacă ești adeptul băilor lungi și relaxante, poți adăuga în apa din vană o linguriță de ulei purtător, în care în prealabil s-au adăugat câteva picături de ulei esențial.

Combinat cu produse cosmetice sau de curățenie

Uleiurile esențiale sunt preferate și în industria parfumurilor, a cosmeticii sau a detergenților ecologici destinați curățeniei. De regulă, acestea se folosesc în primul rând pentru mirosul plăcut. Dar dacă ne referim la creme, geluri de duș, demachiant sau alte produse de felul acesta, uleiul esențial contribuie la felul în care acestea acționează asupra pielii.

Care sunt beneficiile aromaterapiei

Aromaterapia se bazează pe simțul olfactiv, pe capacitatea noastră de a reacționa atunci când simțim un miros plăcut. Astfel uleiurile esențiale trimit un „mesaj” către sistemul limbic al creierului, iar acesta influențează atât sistemul nervos periferic, cât și sistemul endocrin.

În felul acesta, aromaterapia ne declanșează anumite emoții și acționează asupra memoriei, învățării sau poftei de mâncare. Inhalarea uleiurilor esențiale influențează pozitiv respirația, tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și dorești să introduci uleiurile esențiale în rutina ta zilnică, pe site-ul Saimara.ro găsești o gamă variată de produse destinate aromaterapiei.

Aceasta îți oferă câteva beneficii la care poate nici nu te-ai gândit:

Aromaterapia are proprietăți antimicrobiene

Aromaterapia are proprietăți antimicrobiene

Unele uleiuri esențiale sunt antibacteriene, antivirale și antifungice. Utilizate corect, acestea contribuie la eliminarea bacteriilor și a microbilor, atât de pe piele cât și din încăperi.

Este important să știi că nu toate uleiurile au această „superputere”, ci doar uleiuri precum cel de cuișoare, scorțișoară, lămâie, ceai verde, cimbru sau mentă. Acestea sunt frecvent întâlnite în dezinfectanți, săpun lichid, produse destinate îngrijirii tenului. De asemenea, s-ar putea să le fi întâlnit și în produsele ce au ca scop tratarea infecțiilor cutanate, micozelor, iritațiilor sau înțepăturilor de insecte.

Favorizează relaxarea și somnul odihnitor

Stresul face parte din viață și afectează pe toată lumea în moduri diferite. Deși este aproape imposibil de evitat, există modalități de a-l gestiona.

Uleiul esențial de lavandă este dovedit științific că reduce stresul și promite un somn odihnitor. Lavanda calmează sistemul nervos, scade tensiunea arterială și echilibrează ritmul cardiac.

Aici putem include și uleiul esențial de mușețel, trandafir sau ulei esential de ylang-ylang. Acestea pot fi introduse în difuzor sau folosite într-o altă formă; fiecare fiind extrem de utile pentru a reduce stresul și a-ți oferi relaxare. De asemenea, acestea sunt benefice și pentru eliminarea emoțiilor negative.

Ajută la creșterea energiei

De regulă, când ne confruntăm cu epuizarea psihică sau fizică în timpul zilei, apelăm la o cafea sau ceaiuri energizante. Aromaterapia poate fi însă un remediu al acestei probleme. Uleiul esențial din citrice – lămâie, portocală, grapefruit – și uleiul din ghimbir au proprietăți energizante în mod natural. Acestea stimulează starea de spirit, reduc oboseala și starea de lene.

Accelerează puterea de concentrare

Atunci când nu-ți poți concentra atenția pe o anumită sarcină, uleiurile esențiale de lavandă, coriandru, busuioc, rozmarin, salvie, lemn de santal, tămâie sau smirnă te ajută să-ți recapeți performanța cognitivă. Acestea sunt deseori utilizate în momentele de meditație sau rugăciune, deoarece favorizează capacitatea de concentrare.

Ajută la respingerea insectelor

Cu siguranță îți este cunoscut acest aspect, deoarece anumite uleiuri nu pot fi suportate de către insecte. De exemplu, uleiul din citronella poate fi folosit atât în încăperi, cât și în aer liber. Deseori acesta se regăsește în spray-uri odorizante, în lumânările parfumate sau chiar în soluții de curățenie pentru pardoseală.

Are proprietăți benefice asupra părului și a pielii

După cum am mai spus, aromaterapia este extrem de benefică în ceea ce privește frumusețea și sănătatea pielii. Uleiurile esențiale, precum cele de lavandă, bergamotă sau cel din ceai verde pot fi utilizate în tratarea unor răni minore și în reducerea inflamațiilor. De asemenea, acestea țin sub control acneea și ajută tenul gras să țină sub control sebumul.

În ceea ce privește îngrijirea părului, uleiurile esențiale din arbore de ceai, rozmarin sau smirnă te pot ajuta să elimini mătreața sau să vindeci scalpul uscat. De altfel, există studii care demonstrează că părul a crescut semnificativ odată cu utilizarea acestor uleiuri.

Cu siguranță, uleiurile esențiale sunt extrem de flexibile și pot fi aplicate într-o mare varietate de situații, în funcție de nevoile tale. Dacă ți-am stârnit interesul, te încurajăm să alegi uleiurile preferate de pe site-ul nostru, să le testezi și apoi să ne spui care este părerea ta!

Daniela

Fa parte din comunitatea noastra!

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

Produs adaugat in wishlist